Ledsmerter

Ledsmerter

Ledsmerter

Ledsmerter kan skyldes flere forskellige ting. Du kan f.eks. få kortvarige smerter i leddene i forbindelse med feber eller forkølelse, mens du kan få kroniske ledsmerter, hvis du f.eks. har gigt. Derudover ser man flere ledsmerter hos ældre. I de fleste tilfælde er ledsmerter ufarlige.

Om led

I alle led mødes mindst to knogler. Leddene holder sammen på skelettets knogler og sørger for, at de kan interagere. De steder, hvor knoglerne mødes, er dækket med brusk. Brusken er hård og glat og tillader, at knoglerne kan glide mod hinanden. De forskellige led tillader forskellige bevægelser, f.eks. tillader nogle led bevægelse i flere retninger, mens andre led kun kan bevæge sig frem og tilbage.

Hvem får ledsmerter?

Personer, der lider af overvægt, får oftere ledsmerter end andre – og det gælder også folk, der ikke motionerer regelmæssigt. Leddene bliver mere stive og følsomme med alderen, og derfor vil du opleve flere ledsmerter, jo ældre du bliver. Brusken bliver tyndere, får sprækker og bliver mere følsom over for belastning.

I takt med at du bliver ældre, stiger ligeledes risikoen for slidgigt i leddene. Man får oftest slidgigt i knæ, hofter, hænder og fødder, og sygdommen bliver gradvist værre. Vil du vide mere om slidgigt, kan du læse om sygdommen på www.gigtforeningen.dk.

Sådan lindrer du ledsmerter

Der er flere ting, du selv kan gøre for at lindre eller forebygge ledsmerter. Du bør motionere regelmæssigt, da det styrker både led og muskler. Og samtidig er det med til at mindske risikoen for overvægt, som ofte er forbundet med ledsmerter. Der findes også særlige øvelser, som er gode for leddene – du kan evt. søge råd hos en fysioterapeut.

Treo er et receptfrit lægemiddel, som kan anvendes til flere typer af svage smerter, bl.a. ledsmerter. Bemærk, at børn under 15 år ikke må tage Treo uden lægens anvisning. Læs mere om Treo.

Søg læge

Vi anbefaler, at du søger læge, hvis ledsmerterne ledsages af hævelse, rødmen, ømhed og en varm følelse omkring leddene, eller hvis smerterne er langvarige.

Fået hovedpine?

Vi har også samlet række gode råd til dig her på siden.


Hvor kan jeg købe Treo?

Treo kan købes på apoteket, i Matas eller i dagligvarehandlen samt på de fleste tankstationer og online.