Hortons hovedpine

Hortons hovedpine

Hortons hovedpine

En mere usædvanlig form for hovedpine er Hortons hovedpine, også kendt som klyngehovedpine. Knap 1 ud af 1.000 danskere lider af Hortons hovedpine, som viser sig på de samme tidspunkter i døgnet – eller på samme tid af året. Mænd rammes oftere end kvinder af Hortons hovedpine.

Symptomer på Hortons hovedpine

Hortons hovedpine kommer pludseligt, og smerten er typisk meget intensiv og sidder ved det ene øje. Smerten kan også stråle nedad, opad eller ud til siden fra det sted, hvor hovedpinen sidder. I visse tilfælde kan smerten også mærkes i baghovedet og ned mod halsen. Flere oplever også symptomer i øjne og næse, for eksempel tilstoppet eller løbende næse, røde øjne eller formindsket pupil kombineret med hængende øjenlåg – alle symptomer forekommer i samme side, som hvor smerten sidder. Hortons hovedpine kommer som oftest om natten, og anfaldene er generelt hyppigere om efteråret og foråret.

Folk, der lider af Horstons hovedpine, siger: ”Det føles, som om øjet er ved at blive trykket ud.” 

Hortons hovedpine er ufarlig men belastende

Hortons hovedpine er sjælden og ufarlig, men meget belastende. Man ser ofte de samme symptomer blandt folk med Hortons hovedpine, ligesom sværhedsgraden typisk er den samme. Det er derfor ikke svært at skelne Hortons fra andre typer af hovedpine.


Fakta om Hortons hovedpine

  • Omkring 1 af 1.000 danskere lider af Hortons hovedpine
  • Mænd rammes oftere af Hortons hovedpine end kvinder – ca. 85 % af alle ramte er mænd
  • Sygdommen rammer typisk første gang i 20-30-års alderen – og plejer at aftage ved 65-års alderen
  • Hortons hovedpine kan gå i arv

Har du mistanke om, at du lider af Hortons hovedpine, bør du kontakte din læge.


Hvorfor får man Hortons hovedpine?

Der er ikke et entydigt svar på, hvorfor man får Hortons hovedpine, men forskere mener, at det delvist har noget at gøre med bestemte forstyrrelser af kroppens indre rytme, det såkaldte biologiske ur. Når du har Hortons hovedpine, er der nemlig ændringer i den del af hjernen, hvor døgnrytmen kontrolleres.

Ligesom ved migræne har Hortons hovedpine flere udløsende faktorer, f.eks. alkohol, ophidselse, søvn og afslapning. Du kan også opleve, at et anfald bliver udløst af enten kold eller varm luft, som blæser mod dit ansigt. Stress er derimod ikke en kendt udløsende faktor.  

Hortons hovedpine kaldes også for klyngehovedpine.