Hvorfor får man migræne?

Hvorfor får man migræne?

Hvorfor får man migræne?

På trods af omfattende forskning inden for området kender man stadig ikke den præcise årsag til, hvorfor man får migræne. At det i høj grad er en arvelig sygdom, er der dog ingen tvivl om. Omkring 70 % af dem, der lider af migræne, har et eller flere familiemedlemmer, der også døjer med sygdommen.

Hvad sker der under et migræneanfald?

Det er delvis uklart, hvad der sker i hovedet under et migræneanfald, men flere forskere er inde på, at den pulserende hovedpine opstår i et komplekst samspil mellem nervesystemet og blodkarrene. En teori er, at der findes et særligt ’migrænecenter’ i den del af hjernen, der kaldes hjernestammen. Når du får migræne, sender migrænecenteret nervesignaler til et smertecenter i hjernestammen, hvilket medfører, at du oplever alvorlige smerter. Signalerne menes også at passere andre dele af hjernen, hvilket kan tænkes at fremkalde de symptomer, der ofte er forbundet med migræne, f.eks. at du bliver dårlig eller særlig overfølsom over for lys og lyd.

Hvad udløser migræne?

Et migræneanfald bliver typisk sat i gang af, at en ydre omstændighed trigger nervecellernes smertereaktioner. Disse situationer kaldes bl.a. triggerfaktorer eller anfaldsudløsende faktorer og varierer fra person til person. Du kan anvende en hovedpinedagbog for at blive klogere på, hvad der udløser dine migræneanfald.

Typiske triggere af migrænefald

  • Stress
  • For lidt eller for meget søvn
  • Høj varme, stærkt lys eller stærke dufte
  • Temperatursvingninger og forandret lufttryk
  • Bestemte fødevarer, f.eks. chokolade, krydret mad, rødvin, citrusfrugter, koffein og sukkerfri sodavand

Migræne og menstruation

Migræneanfald kan dog også opstå, uden at de er udløst af bestemte triggerfaktorer. Hormonforandringer hos kvinder kan også udløse anfald. Det er normalt, at anfaldende kommer i forbindelse med menstruation, og mange kvinder vil opleve deres første migræneanfald i puberteten. Efter overgangsalderen vil du typisk opleve færre anfald.


Migræne eller almindelig hovedpine?

Det typiske symptom på migræne er en intens pulserende hovedpine.