Spændingshovedpine

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine

Den mest almindelige form for hovedpine er spændingshovedpine. Den vil stort set ramme alle på et eller andet tidspunkt, men den er generelt mere udbredt blandt kvinder end mænd.

Spændingshovedpine starter typisk i teenageårene på grund af den hormonelle udvikling, men den opleves også hos børn.

Se vores øvelser mod spændingshovedpine.

Myoser er ofte årsag til spændingshovedpine

Spændingshovedpine kan, som navnet antyder, opstå, når du er anspændt. Myoser i nakke og omkring skulderen kan ofte være årsag til spændingshovedpine. Uro, stress og dårlig søvn kan medvirke til, at du spænder musklerne i nakken og kæben, hvilket kan fremkalde en ubehagelig hovedpine.

Symptomer på spændingshovedpine

Smerten kan beskrives som at have et bånd spændt stramt rundt om den øverste del af hovedet. Mange er end ikke klar over, at de er anspændte – og ofte er det ikke blot om dagen, men også om natten, at musklerne kommer på overarbejde. Det er heller ikke usædvanligt, at du – ud over hovedpinen – har smerter i nakken, hovedbunden og kæbemusklerne. Derudover kan du føle dig træt, opleve susen for ørerne, blive svimmel og få problemer med hukommelsen og koncentrationen.

Hvor længe varer spændingshovedpine?

Spændingshovedpine kommer ofte i perioder og kan sidde i alt fra nogle få timer til i værste fald flere døgn. Denne type hovedpine er ikke farlig og sjældent virkelig slem, men den kan løbende variere i styrke og bliver ofte værre i løbet af dagen. Læs vores gode råd mod hovedpine.  

Episodisk og kronisk spændingshovedpine

Der findes to slags spændingshovedpine: Episodisk og kronisk. Om du har den ene eller den anden slags afhænger af, hvor ofte og hvor længe du har smerter. Episodisk spændingshovedpine er kendetegnet ved, at du har smerter i mindst halvanden time og op syv dage i træk. Ved kronisk spændingshovedpine har du hovedpine i mere end 15 dage om måneden – i mere end tre sammenhængende måneder. 

Hvorfor får man spændingshovedpine?

Vi er ofte klar over, hvorfor vi får spændingshovedpine, men i nogle tilfælde kan den snige sig ind på os helt uden forklaring. Nyere forskning viser, at der ikke altid er sammenhæng mellem øgede spændinger og spændingshovedpine. I stedet tror man, at hovedpinen også kan opstå på grund af en kemisk ubalance i hjernen, for eksempel en forstyrrelse i serotoninniveauet, som er et vigtigt signalstof for flere af kroppens funktioner. Denne teori gælder primært for kronisk hovedpine, men kan også forklare, hvorfor man ofte bliver træt eller får koncentrations- eller hukommelsesbesvær, når hovedpinen er aftaget. Læs mere om, hvorfor man får hovedpine.


Fakta om spændingshovedpine

  • Omkring 75 % af befolkningen har oplevet at have spændingshovedpine
  • Spændingshovedpine skyldes oftest spændte muskler i f.eks. nakke eller skuldre – deraf navnet. Se vores øvelser mod spændingshovedpine.
  • Mange får spændingshovedpine, fordi de sidder dårligt, f.eks. når de arbejder – vær opmærksom på din arbejdsstilling
  • Du kan også få spændingshovedpine af for lidt eller for dårlig søvn
  • Hvis din hovedpine varer i mere end en uge, bør du kontakte din læge

Migræne eller almindelig hovedpine?

Det typiske symptom på migræne er en intens pulserende hovedpine.


Øvelser mod spændingshovedpine

Øvelser for nakke og skuldre kan afhjælpe spændingshovedpine.